יום ראשון, ספטמבר 19, 2010

מלחמות הסמים במקסיקו



במהלך שלושת השנים האחרונות, מאז הכריז נשיא מקסיקו פליפה קלדרון מלחמה על ארגוני הפשע המאורגן, נהרגו במקסיקו כ-30 אלף איש כתוצאה ממאבקי שליטה בין קרטלי הסמים השונים.
המומחים חלוקים בדעתם. בעוד ישנם כאלו שטוענים שמספר ההרוגים הגבוה מעיד על הלחץ והמצוקה בהם מצויים ארגוני הסמים ישנם אחרים שטוענים כי התופעה תלך ותחמיר כל עוד לא תתבצע לגליזציה של הסמים הקלים.
ארגוני הסמים נלחמים על עוגת הכנסות המוערכת בכ-40 מילארד דולאר בשנה. ההכנסות הגדולות תורמות בעקיפין לכלכלת מקסיקו אך גם הופכות את השחיתות השלטונית לפגע רע המחלחל גם לתעשיות החוקיות. בנוסף על כך מלחמת הקרטלים כבר חצתה מזמן את גבולות עולם הפשע והיא לא מהססת לפגוע בחפים מפשע על מנת להשיג את מטרותיה.

הסרט הבא ממחיש את הקלות בה פועלים קרטלי הסמים במקסיקו



המציאות הבלתי אפשרית המתוארת בסרט החלה קורמת עור וגידים רק בשנים האחרונות.
פריחתם של ארגוני הסמים במקסיקו החלה בתחילת שנות ה-90 שעה שקרנם של קרטלי הסמים בקולומביה החלה לרדת.
כאשר נתיבי ההברחה המסורתים של הסמים לארה"ב, שוק הסמים הגדול ביותר בעולם, החלו נחסמים בזה אחר זה, פנו יצרני הקוקאין בקולומביה לארגוני פשע מקומים במקסיקו על מנת שאלו יבריחו את הסם לארה"ב.
העובדה ששתי המדינו הללו חולקות גבול משותף באורך של 3169 ק"מ הפכה את שינוע הסמים לארה"ב למשימה קלה מאין כמוה. ככל שעבר הזמן צברו ארגוני הסמים במקסיקו יותר כוח, כסף וניסיון וניצלו את מלחמת החורמה שהכריזה ארה"ב על פאבלו אסקובר ומרעיו על מנת להסיט את מאזן הכוח מהיצרנים בקולומביה למשנעים במקסיקו.
את הריק שהשאירו הקרטלים של מדיין וקאלי תפסו עד מהרה 4 קרטלים עיקרים - קרטל המפרץ (El Golfo) , קרטל טיחואנה (Tijuana), קרטל חוארז (Juarez)וקרטל סינאלואה (Sinaloa).

קרטל חוארז:
חוארז היא עירת גבול המונה כ1.5 מיליון תושבים. מידי יום עוברים את הגבול בחוארז אלפי אנשים בדרכם ל-אל פאסו טקסאס והפוך. הסמיכות למעבר הגבול הפכה את העיר לכר פעולה אטרקטיבי במיוחד עבור ארגוני הפשע המאורגן והביא לדירוגה של העיר כעיר בעלת מספר הרציחות הגבוה במקסיקו.


מי שאחראי להפיכתו של קרטל חוארז לשם דבר הוא אמאדו פואנטס, הידוע בכינוי El senor de los cielos (אדון השמים) בשל צי המטוסים הפרטים (12 מטוסי בואינג 727) שהיה ברשותו ושימש אותו על מנת להעביר סמים לארה"ב.
בשנות ה-90 נאמד הונו של פואנטס ב25 מיליארד דולאר (פי 2 מהכנסותיה השנתיות של חברת טבע) הוכנסותיו השבועיות נאמדו ב200 מיליון דולר.העוצמה שצבר הביאה אותו לראש רשימת המבוקשים בארה"ב והטבעת החלה מתהדקת.

Amado Carillo Funtes

בשנת 1997 מת פאנטס על שולחן הניתוחים בשעה שעבר ניתוח פלסטי מורכב לשינוי זהות. למרות שעוד באותו היום נרצחו כל הרופאים שטיפלו בו, עד היום לא ברור אם מדובר בניתוח שכשל או בהתנקשות מתוכננת, מה שברור הוא שמאז החל מעמדו של הקרטל להדרדר והעיר חוארז הפכה למוקד התנגשות יומי בינו לבין קרטל סינאלואה.

גופתו המרוטשת של פואנטס לאחר הניתוח הפלסטי הכושל שעבר

קבוצה הצבאית המוציאה לפועל את הרציחות נקראת La linia והיא מטילה את חיתתה על תושבי העיר.


קרטל סינאלואה:
קרטל סינאלואה הוא הקרטל החזק ביותר במקסיקו. הקרטל אחראי לכמעט ממחצית הברחות הסמים המתקימות במדינה ואף מחזיק נציגויות בערים המרכזיות בארה"ב. במשך שנים התבסס הקרטל על שותפות בין האחים אלרדו וארתורו בלטראן-לאיוה וחואקין "El Chapo" גוזמן. לאחר שאלפרדו נתפס בידי המשטרה האשים ארתורו בלטראן-לאיוה את גוזמן בהלשנה ופתח במלחמה כנגדו.
חואקין "El Chapo" גוזמן נחשב כיום לפושע המבוקש ביותר במקסיקו. על ראשו קיים פרס של 5 מיליון דולר אולם נראה כי הוא פועל באין מפריע תוך שהוא מצליח לשחד את הפקידים הבכירים ביותר בממשל.
מלבד המלחמה שהכריז כנגד הקרטל של האחים בלטראן-לאיוה שחברו לקרטל המפרץ הוא מנסה בהתמדה להשתלט על העיירה חוארז וטיחואנה תוך כדי מלחמה בלתי פוסקת בקרטלים של חוארז, המפרץ וטיחואנה.
לדעת מומחים גוזמן מכניס לכיסו מידי שנה כ-10 מיליארד דולר מה שהביא אותו למקום ה-41 ברשימת האנשים העשירים ביותר בתבל שפרסם המגאזין Forbes.




קרטל המפרץ (El Golfo):
קרטל המפרץ פועל באופן מסורתי לאורך החוף המזרחי של מקסיקו.
כוחו של הקרטל נשען בעיקר כל קבוצת יוצאי יחידות עילית של הצבא אשר החליפו צד והחלו מבצעים בעבורו התנקשויות ומבצעים מיוחדים. הקבוצה שקרויה Los Zetas החלה צוברת כוח ובשנת 2009 פנתה כנגד הקרטל עצמו על השליטה בנתיבי ההברחה. ה-Los zetas אחראים במידה רבה להסלמה באלימות ולשימוש ההולך וגובר בכלי נשק כבדים כמו מקלעים על מנת לחסל חשבונות. כיום קרטל המפרץ הינו מפולג ואיבד הרבה מכוחו לטובת הקרטלים של סנילואה וה-Zetas.

קרטל טיחואנה:
קרטל טיחואנה הוקם על ידי האחים אריאנו-פליקס. כיום הוא נחשב לקרטל הכי חלש בעיקר בעקבות מעצרו של חויאר אריאנו-פליקס בידי משמר החופים בשנת 2006. יחד עם זאת שליטתו בטיחואנה, אחת מעירות הגבול החשובות ביותר במקסיקו מעניקה לו עוצמה כלכלית בלתי מבוטלת.


סרט קצר המתאר את ארבעת הקרטלים העיקרים (ספרדית)





באופן טרגי תלויה מקסיקו רבות בשכנתה מצפון - ארה"ב. היד שמעבירה למקסיקו תקציבי ענק ללוחמה בסמים אינה מצליחה לשלוט בהשתוללות מבית. בנוסף על כך, העובדה שכל דכפין יכול לרכוש נשק קל בארה"ב באופן חוקי מקלה על חברי הכנופיות להצטייד בנשק. על פי נתונים רשמים עולה כי 90% מאספקת הנשק לכנופיות מגיעה מארה"ב.
אולם לא בהכל ניתן להאשים את ארה"ב.
במקסיקו קיימת שחיתות בממדים מפלצתים שהחלה מחלחלת גם לתעשיות לגאליות. לפני כשנתים נעצר ראש הראשות ללוחמה בסמים בחשד לקבלת חצי מיליון דולאר כל חודש מקרטל חוארז. לאחרונה פיטר הנשיא קלדרון כ-10 אחוזים מכוח השיטור הפדראלי כיון שהיו חשודים בשיתוף פעולה עם קרטלי הסמים.
ימים יגידו האם המאבק שהכריז הנשיא קלדרון ישא פרי. ניסיון השנים מראה שגם אם קרטלי הסמים במקסיקו ימחקו אזי ימצא מישהוא אחר שיספק את תאוות הסמים של השוק בארה"ב.

כתבה מתוך התוכנית 60 דקות המסקרת את התופעה

תגובה 1:

  1. אנונימי3:16 לפנה״צ

    אם היה מלחמה עולמית בסמים

    השבמחק